Perkara Yang Dibenarkan Mengumpat .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Image result for mengumpat tumblr

Rasulullah S.A. W. menjelaskan mengenai mengumpat separti sabdanya bermaksud "Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya" (Hadis Riwayat Muslim)

Perkara Yang Dibenarkan Mengumpat | Semua orang tahu bahawa hukum mengumpat adalah haram dan berdosa . Apa itu mengumpat ? Mengumpat adalah menceritakan tentang aib atau keburukkan seseorang , apabila orang itu mendengar ia akan marah dan benci . Pendek kata , kalau kita bercerita keburukkan orang kepada orang lain ia dah dikira mengumpat . Cuma ada beberapa perkara yang dibenarkan mengumpat ( ghibah ) untuk pengajaran kepada manusia lain atau untuk mendapatkan fatwa . 

Dalam hal ini Imam An Nawawi dalam kitabnya Riyadhus Salihin berkata :-
Ketahuilah bahawa mengumpat adalah dibolehkan atas sebab-sebab tertentu dan mengikuti lunas-lunas syara’ (agama) , jika sesuatu yang penting tidak mungkin tercapai kecuali dengannya . Mengumpat yang diperbolehkan oleh agama itu ada enam jenis :

 • Kes Penganiayaan.
 • Mohon Bantuan Mencegah Kemungkaran.
 • Minta Fatwa.
 • Mengajak Muslimin Agar Bersikap Berhati-hati.
 • Jika Melakukan Maksiat & Bid’ah Secara Terang-terangan.
 • Sebagai Tanda Pengenalan.

Hanya beberapa perkara sahaja dibenarkan mengumpat dalam islam , selain daripada itu hukumnya adalah haram dan berdosa . Mengumpat ini ibarat kita memakan daging saudara kita sendiri . Untuk memohon maaf , kita perlu memohon maaf sendiri dekat orang yang kita mengumpat itu . Dosa dengan Allah , kita boleh memohon ampun dengan solat taubah , berdoa . Dosa dengan manusia , berjumpa sendiri dengan orang tersebut .


01 ) Kes Penganiayaan .

Dibolehkan kepada orang yang dianiaya untuk mengadu kepada pihak berkuasa seperti Sultan, Qadhi atau lain-lain pihak yang mempunyai kuasa untuk memberi keinsafan dan kesedaran kepada orang yang menganiaya itu . Umpamanya: Si Polan itu telah menganiaya saya begini dan begitu.


02 ) Memohon Bantuan Mencegah Kemungkaran .

Seseorang berkata kepada pihak polis atau bahagian pencegah maksiat: Si Polan itu telah berbuat perkara sumbang, tolong tuan cegah perkara tersebut. Maksud orang itu ialah menjadikan pihak berkuasa sebagai orang tengah untuk mencegah kemungkaran . Tetapi jika tidak dengan maksud itu maka hukumnya adalah haram .


03 ) Minta Fatwa .

Seperti berkata kepada mufti atau orang yang dipercayai boleh memberi fatwa: Ayah saya atau saudara saya atau suami saya telah menganiaya saya, adakah dia boleh berbuat demikian terhadap saya, bagaimana cara supaya saya dapat terhindar dari penganiayaannya . Perkara ini dibolehkan kerana hajat . Tetapi adalah lebih baik sekiranya dengan cara sindiran sudah tercapai tujuannya . Namun demikian menyebut nama orang yang menzalimi adalah dibolehkan .


04 ) Mengajak Muslim Agar Bersikap Berhati-hati .

Kita menyebut tentang keaiban periwayat hadis seperti si polan pendusta, tidak amanah, kurang kuat ingatannya dan lain-lain . Perkara ini dibolehkan kerana tujuan kita berbuat demikian semata mata ingin menjaga keaslian hadis Rasulullah saw. Sebab tanpa berbuat demikian maka akan terdedahlah hadis Rasul saw dengan pemalsuan. Atau paling kurang supaya orang ramai jangan sampai menyangka hadis hadis tersebut sebagai hadis yang sahih. Apalagi jika orang berkenaan sememangnya orang yang suka memalsukan hadis. Dan menyatakan keaiban orang lain ini juga boleh jika kita diminta pandangan tentang peribadi seseorang yang akan menjadi rakan kongsi perniagaan , atau menitipkan amanah , atau urusan perkahwinan , demikian juga tentang berjiran dan sebagai.


05 ) Jika Melakukan Maksiat & Bidaah Secara Terang-terangan .

Minum arak secara terang terangan atau seorang guru agama yang mengajar ajaran-ajaran sesat seperti syirik dan bid’ah atau bomoh dan dukun yang menggunakan amalan amalan syirik . Kita diperbolehkan menyebut keburukan atau keaiban orang orang berkenaan supaya muslimin yang lain dapat sentiasa waspada dan tidak terpedaya oleh mereka . Tetapi dalam hal ini kita tidak boleh menceritakan cela mereka yang lain .


06 ) Sebagai Tanda Pengenalan .

Andaikata seseorang dikenal dengan gelaran tertentu. Umpamanya: Mamat Pincang, Jali Sumbing, Enon Gendut dan lain-lain maka dibolehkan kita menyebut sifat-sifat tersebut tetapi dengan syarat tidak dengan nada atau tujuan menghina dan merendah rendahkan. Andaikata orang tersebut sudah dapat dikenal tanpa menggunakan gelaran-gelaran diatas maka itu adalah lebih baik .


“Adakah kamu tahu, apakah yang dikatakan dengan mengumpat itu?” Mereka menjawab, “Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui.” Sabda Baginda, ialah kamu menceritakan tentang saudara kamu sesuatu yang dia tidak suka. Ada sahabat yang mengatakan,”Apa pandangan tuan, kalau sekiranya apa yang saya ceritakan itu memang terdapat pada saudara saya itu?.” Sabda Baginda, “Sekiranya apa yang kamu katakan itu memang ada pada saudara kamu, bermakna kamu mengumpatnya dan jika tidak ada, bererti kamu membohonginya.”
Sahih, Hadis Riwayat Muslim.

Sumber : Wanwma.com|| Terima Kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa' ||
Post a Comment

2 Comments

 1. TQ sharing. Nice info.. xtau pun ada mengumpat yg dibenarkan :)

  ReplyDelete
 2. Salam singgah. Awak dijemput join GA saya! Banyak hadiah nak bagi hihi :)

  http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

  ReplyDelete