Tadika Little Caliphs .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha MengasihaniAlhamdulillah , sudah seminggu lebih wani berkerja di Tadika Little Caliphs Antara Gapi .

Kalau kerja tadika nie biasalah kena ajar kanak kanak mengira , membaca dan sebagainya sebagai asas pengetahuan hidup .

Di tadika nie bahan-ii pembelajarannya sudah disediakan , guru-ii nya pula sebelum mulakan pembelajaran kena buat buku rancangan pembelajaran selama seminggu . Buku perancangan pembelajaran haruslah kretif , bukan tulisan semata-ii , kena lukis dan sebagainya nampak seperti kreatif dan warna warni .

Dari segi bacaan , mereka tidak pakai istilah mengeja tetapi istilah fonik iaitu bunyi . bahan bacaan disediakan , kanak kanak jugak belajar bahasa inggeris , buku untuk bacaan inggeris juga disediakan . Peperiksaan diadakan pada pertengahan tahun dan akhir tahun . Parent meet akan di adakan pada setiap bulan bergantung kepada sesebuah tadika tersebut . 

Di tadika nie setiap arahan kepada kanak kanak menggunakan bahasa inggeris , jika nak suruh kanak kanak buat bulatan kena cakap " Everybody make your cicle " dan mereka akan buat bulatan . Mereka jugak akan diajar solat dhuha , zohor dan asar . Seorang guru akan ketuai solat mereka .

Budak-ii biasalah , ada yang kuat menangis , ada yang keras kepala , buat muka , pukul-ii orang , kacau orang , cubit orang , yang pandai , tulis terbalik , haha . Semua aku jumpa dalam tadika nie . Kadang-ii rasa tak tahan la jugak , tapi aku cubalah tahankan diri sampai hujung bulan sepuluh (10) takpun hujung bulan sebelas (11) dan nak kerja lain , kalau ada rezeki kerja dengan majikan sebelum nie .

Wani hanya nak share tentang tempat kerja wani dan kerenah kanak kanak yang kekadang menggeramkan dan mencuit hati :D


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'   ||Post a Comment

2 Comments

  1. mesti bestkan kerja dengan budak-budak. walaupun banyak ragam, kalau pandai handle memang seronok :D

    ReplyDelete
  2. Adik saya sekolah kat sini

    ReplyDelete