Wanita dan Sifat Pemalu .

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" Apakah istimewanya wanita sehingga begitu kuat menarik perhatian lelaki " 
 Kebiasaan kita mendengar , lelaki diistilahkan sebagai kumbang dan wanita pula sebagai bunga , kalau kumbang suka kepada bunga , lelaki tentulah suka kepada wanita . Sejak remaja lagi keinginan lelaki kepada wanita sudah berputik . Lalu wanita menjadi sasaran usikan lelaki , baik di sekolah , tepi jalan raya , di pasar raya , di perhentian bas dan bahkan boleh dikatakan di mana-mana ruang dan peluang .

Selagi usikan itu tidak diberi perhatian oleh wanita itu , mereka akan terus mencuba dan terus mencuba . Dalam sebuah hadith Rasulullah s.a.w telah bersabda yg bermaksud ;
 " Terdapat 99 bahagian tarikan pada wanita berbanding lelaki , lalu Allah kurniakan ke atas mereka sifat malu . " 
(Hadith riwayat Bauhaqi)
Wanita walau apa pun yg dilakukan akan mendapat perhatian lelaki. Jika berbuat baik akan dikagumi, apabila berbuat sombong diminati, apabila memakai pakaian menutup aurat dilihat menawan, apabila berpakaian seksi dilihat menggoda , dan pelbagai lagi menarik perhatian .

Oleh sebab itu , Allah SWT mengurniakan sifat malu kepada wanita . Dengan sifat malu itu mereka akan berfikir panjang sebelum melakukan sebarang tindakan . Kalau hendak berbuat jahat dia akan memikirkan kalau-ii ada orang yg akan nampak , hendak mendedahkan aurat dia takut kalau orang mengganggunya dan dan hendak berjalan seorang dia takut kalau ada orang mengusiknya .

 Begitulah peranan malu yg boleh membantu dlm tindak tanduk seorang wanita. Tetapi kalau tidak tahu malu? Tentulah mereka tidak akan memikirkan semua itu. Pedulikan apa orang kata, pedulikan kalau orang tengok, tidak kisah kalau orang mengganggu dan mengusik, bahkan mereka merasa senang, seronok dan bahagia apabila dlm keadaan sebegitu.

Dalam sebuah hadith riwayat Bukhari , Rasulullah s.a.w telah bersabda yg bermaksud ;
" Jika engkau tidak malu , buatlah sesuka hatimu. " 
Hadis ini merupakan sindiran dalam tegahan . Sifat malu itu adalah pokok akhlak yg mulia dan budi pekerti yg terpuji . Tidak payah diletakkan sifat malu ini di atas neraca syariat , malah neraca akal pun sudah mengakui malu sebagai satu sifat yg perlu ada dalam diri manusia .

    Barangkali wanita hari ini kebanyakannya tidak tahu malu atau kurang malu . Atas sebab itu mereka sanggup melakukan apa saja dosa dan maksiat . Atau barangkali sifat malu yang dikurniakan Allah itu sudah tidak berfungsi sepenuhnya . Kalau demikian bererti kurangnya iman di dada mereka . Jelasnya mereka tidak takut kepada Allah , tidak gerun kepada neraka Allah , dan tidak cintakan syurga Allah . Mereka langsung tidak takut dengan hukuman yg bakal Allah timpakan ke atas mereka.

Apabila kurangnya iman di dada , maka sifat malu secara automatik akan hilang . Inilah realiti yang tidak boleh dinafikan , buktinya boleh dilihat dimana-mana sahaja . Melalui media cetak , media elektronik dan bahkan di hadapan mata kita sendiri berbagai kemungkaran berlaku tidak terkecuali dilakukan oleh wanita . Sayang seribu kali sayang , wanita yg sepatutnya lebih istimewa daripada lelaki , menjadi serendah-rendahnya hanya disebabkan sifat malu tidak berfungsi sepenuhnya . Tetapi percayalah , kalau semua wanita boleh mengekalkan sifat malunya , tentulah mereka akan berpakaian sopan , berakhlak mulia dan ketika itu mereka akan disegani oleh semua pihak . Dan seterusnya akan terhindarlah gejala buruk yg selalu menimpa kaum wanita . Sesungguhnya setiap insan itu pasti melakukan kesalahan dan sebaik-baik manusia yg melakukan kesalahan adalah mereka yang bertaubat .

Sumber : [ Tekan Sini ]


Post a Comment

2 Comments

  1. erm, betul tu ! sbg erempuan, kte kena sentiasa ada sifat malu dan tahu batas-ii batas kita =D

    ReplyDelete
  2. seandainya rasa malu itu menjatuhkan kita dari sesuatu hal kebaikan, maka hakikatnya itu bukan rasa malu tapi PUTUS ASA.

    ReplyDelete