10 Permintaan Syaitan Kepada Allah

Selasa , 02 / 03 / 2013
! Assalamualaikum !
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Tazkirah maghrib wani terlepas , dah 2 hari tak ada pengisian tazkirah dari blog ini . Meyh ! wani Qada kan , kire nie tazkirah isyak la , ganti tazkirah maghrib tadi :D

Kisah tentang 10 permintaan Syaitan kepada Allah .

Alkisahnya , Rasulullah sedang berbicara dengan Iblis dan bertanya apa sahaja permintaan Iblis yang sampai saat ini dikabulkan Allah S.W.T . Terdapat 10 permintaan Iblis yang dikabulkan Allah S.W.T .

Rasulullah : Berapa hal yang kau pinta dari Tuhanmu ?
Iblis            : 10 permintaan aku .
Rasulullah : Apakah ia ??
Iblis            : 
01 ) Aku minta agar Allah membiarkan aku berbagi dalam harta dan anak manusia . Allah mengizinkan . Allah berfirman : ( Surah Al-Isra : 64 )
" Berbagilah dengan manusia dalam harta dan anak , dan janjikanlah mereka , tidaklah janji syaitan kecuali tipuan "
Harta yang tidak dizakatkan , aku makan darinya . Aku juga makan dari makanan haram dan yang bercampur dengan riba , aku juga makan makanan yang tidak dibaca dengan basmallah .

02 ) Aku minta agar Allah membiarkan aku ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan isterinya tanpa dilindungi oleh Allah , maka syaitan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan patuh kepada ikutan syaitan

03 ) Aku minta agar boleh ikut bersama dengan orang yang menaiki kenderaan bukan kerana tujuan yang halal .

04 ) Aku minta agar Allah menjadikan kamar mandi sebagai rumahku .

05 ) Aku minta agar Allah menjadikan pasar sebagai masjidku .

06 ) Aku minta agar Allah menjadikan syair sebagai Al-Quranku .

07 ) Aku minta agar Allah menjadikan pemabuk sebagai teman tidurku .

08 ) Aku minta agar Allah memberikanku saudara , maka ia menjadi orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku . Allah berfirman : ( Surah Al-Isra : 27 )
" Orang-orang yang boros adalah saudara-saudara syaitan "

09 ) Wahai Muhammad , aku minta agar Allah membuatku bisa melihat manusia sementara mereka tidak bisa melihatku .

10 ) Dan aku minta agar Allah memberiku kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia Allah menjawab " silakan " dan aku bangga dengan hal itu hingga hari kiamat . Sebahagian besar manusia bersamaku di hari kiamat .

Iblis berkata : " Wahai Muhammad , aku tak bisa menyesatkan orang sedikitpun , aku hanya bisa membisikkan dan mengoda . Jika aku bisa menyesatkan , tak akan tersisa walau seorang pun ! Sebagaimana dirimu , kamu tidak bisa memberikan hidayah sedikitpun , engkau hanya Rasul yang menyampaikan amanah . Jika kau bisa memberikan hidayah , tak akan ada seorang kafir pun di muka bumi ini . Kau hanya bisa menjadi menyebab untuk orang yang telah ditentukan sengsara hidupnya . Orang yang bahagia adalah orang yang telah ditulis bahagia sejak di perut ibunya . Dan orang yang sengsara adalah orang yang telah di tulis sengsara sejak dalam kandungan ibunya .

Rasulullah : Lalu membaca ayat
" Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah S.W.T " ( Surah al-hud : 118-119 ) dan ayat " Sesungguhnya ketentuan Allah pasti berlaku " ( Surah Al-Ahzab : 38 )

Iblis            : " Wahai Muhammad Rasulullah , takdir telah ditentukan dan pena takdir telah kering . Maha Suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para nabi dan rasul , pemimpin penduduk syurga , dan yang telah menjadikan aku pemimpin makhluk-ii celaka dan pemimpin penduduk neraka . Aku si celaka yang terusir , ini akhir yang ingin aku sampaikan kepadamu dan aku tidak berbohong "

Itulah dialog diantara Rasulullah dan Iblis serta apa yang diminta oleh syaitan dikabulkan Allah . Beringatlah wahai manusia , sesungguhnya syaitan sentiasa berusaha untuk menjatuhkan kita dan mengoda kita hingga jatuh ke tangannya .
Post a Comment

0 Comments